مولاداد روشانی

 

mawladad

مولاداد روشانی

pamir youth logo

انجمن اجتماعی جوانان پامیر  در جستجوی شخصیت های فرهنگی و ادبی

 

hamraz-mar16مولاداد روشانی

 

 فرستند:: نوروزشاه همرزم

Hamrazm.2014@gmail.com

همکار قلمی: دولت بیک سخیزاد

 ۵ سپتمبر ۲۰۱۶

خوشحال هستم که فرصت میسر شد تا با یکی از آواز خوانان محلی شغنان زمین روبرو شدم و از زبانش سخنان زیبای فرهنگی را ثبت کردم.

آری! این شخص مولاداد روشانی است که در قریه روشان شغنان تولد گردیده و بعد از سن شش الی هفت سالگی به هنر موسیقی و آواز  خوانی رو آروده است.

روشانی میگوید:” زمانیکه من به آواز خوانی رو آوردم  آلات موسیقی در شغنان وجود نداشت ولی خودم برای خود از جوب ( کمال) غجک ساختم و سیمش را از شخصی بنام سید جان که خودش آواز خوان بود  در بدل سه چینی خسته خریدم، سر انجام غجکم را آماده نواختن کردم اما صدایش مانند غجک نبود ولی من خوشحال بودم. در فصل تابستان هنگامیکه خانه خلوت می شد من با غجکم به تنهایی داخل خانه می شدم و می خواندم و بعد از ختم پروگرام آنرا بدلیل اینکه خانواده ام نه بیند در سقف (جیڅک) پنهان میکردم.

روزی  من درب خانه را محکم بستم و مشغول آوازخوانی شدم و شخصی بنام نیاز محمد  می آید و مرا از پشت در گوش میگیرد و  والدین ام را خبر میکند و برای شان می گوید  که پسر تان را گوش بگیرید  بسیار زیبا رباعی میخواند.

با گذشت زمان  در درمنطقه ما عروسی شد و من آوازخوان های محلی را به علاقه وافر گوش میکردم. پاسی از شب گذشت که نا گهان نیاز محمد آمد و مرا در بغل گرف و نزد هنرمندان برد؛ من گریه کردم و گفتم گناه من چیست که مرا اینجا آوردی؟ موصوف مرا تسلا می داد و برای  آوازخوانان گفت که این بچه بسیار زیبا رباعی میخواند! همه علاقمند شدند و مرا تشویق کردند ولی من جریٔت نکردم که آواز بکشم. نیازمحمد می دانست که من اسپک چوبی را خیلی خوش دارم. برایم گفت بخوان و صبح برایت یک اسپک خوب خواهم تراشید.

من با شیندم نام اسپک خوشحال شدم و سه رباعی که یاد داشتم چند بار خواندم. این عروسی راه به خاطر رسیدن به هدفم باز نمود و رسماً به سرودن آغاز کردم.”

مولاداد روشانی در زمان عسکری  خود نیز در شهر فیض آباد  گروه هنری ساخته بود که میری مفتون آوازخوان مشهور بدخشان یکی از اعضای گروپ شان بوده و ۱۸ماه نزد این آوازخوانی محلی کار کرده است.

مولاداد در زمان عسکری از بدخشان رسماْ به رادیو کابل به مرکز افغانستان دعوت شده و آهنگ های نابش را در آن رادیو ثبت کرده بود.

این آواز خوان شاگردان زیادی تربیه نموده که از جمله میتوان جمعه را نام برد و یک پسرش خالقداد نیز  زیر تربیه پدرش  در مسیر موسقی رشد کرده است.

روشانی در کنسرت های رسمی تاجکستان زیاد اشتراک نموده که سفرش به دوشنبه تاجکستان و متباقی به ولایت خود مختار خارغ می باشند.

Print Friendly, PDF & Email